To zase bude den! A nebo ne...?

23.08.2015 17:34

To zase bude den! A nebo ne...?

Znáte ten pocit. Ráno se vzbudíte a po chvíli je jasné, jaký vás dneska čeká den. Hned ráno vylijete hrnek s čajem, zoufale troubíte klaksonem v koloně cestou do práce a na Vašem pracovním stole v kanceláři není nic na svém místě, protože uklízečka to tentokrát vzala opravdu důkladně. A ještě k tomu zase ta porada, kvůli které jste do půl druhé nemohli usnout.“To zas bude den!“

 

Ať chceme nebo nechceme, neustále se v našem životě opakují činnosti, které nemáme rádi, obtěžují nás a pořád dokola je musíme dělat znovu a zas. Bavíme se o zdánlivých maličkostech jako je například vytírání podlahy, žehlení prádla a nikdy nekončícím kolotoči vyndávání a nandávání nádobí o myčky. Stejně jako činnosti jsou to také zážitky a situace, které se opakují a neustále znovu přicházejí. A co hůře, tyto situace v nás vzbuzují nemalý stres. Mám na mysli např. pravidelná rodinná setkání, při kterých na vás nikdy nezůstane vlásek suchý. Typickou situací jsou také vánoční svátky a s nimi spojený předvánoční shon. A snad nejčastější situací jsou nejrůznější nepopulární aktivity v našem zaměstnání, jako například pravidelné týdenní „one to one“ se šéfem, nepříjemné konfrontace s kolegy na poradách a nebo třeba neočekávaný telefonický hovor v cizím jazyce, který rozhodně neovládáme na profesionální úrovni. Je vůbec možné těmto situacím předejít nebo se jim vyhnout? Dost dobře ne. Ano, do jisté míry jdou eliminovat, nicméně bohužel nikdy ne na nulu. Lze trochu předcházet jejich vzniku například tím, že si najdeme práci v české firmě, na úklid si najdeme paní, která to za nás udělá atd. Nicméně jak všichni dobře víme, tyto nepopulární činnosti a situace si nás nakonec vždycky najdou! ;-).

Existuje ale mnohem účinnější nástroj, který nám může pomoci tento stres snížit, nebo dokonce odstranit a tím je - změnit svůj postoj. Pro někoho to na první pohled může znít zcela jednoduše, pro druhé naprosto nereálně a iracionálně. Skutečnost je, dle mých zkušeností, taková, že tato metoda vyžaduje poměrně hodně vůle, trpělivosti a ochoty pracovat na sobě samém. Pokud ale člověk vydrží, výsledek se dostaví a je aplikovatelný takřka na každou situaci, která se vám namane a která vám způsobuje stres.

Jak tedy na to?

Úplně nejdůležitější je, stanovit si nejprve velmi konkrétní situaci, která nás stresuje a kterou bychom rádi zkusili řešit pomocí této metody. Stanovme si ji tedy.

Jaký postoj ve vás tato situace vyvolává? Zkuste popsat své pocity, fyzické projevy, na co všechno to má vliv atd. Zkuste si to stručně poznamenat a buďte k sobě upřímní.

Nyní se zkuste zamyslet nad tím, jaké jiné postoje byste k této konkrétní situaci mohli zaujmout? Otevřete svou fantazii a zapisujte si jednotlivé možnosti. Až vás již nebudou žádné další napadat, zkuste si je v duchu (nebo nahlas, chcete-li) přeříkávat a opakovat. Až ucítíte, že některý z postojů ve vás vyvolává příjemné pocity a tato představa je vám příjemná, přivlastněte si jej. Kdykoliv se pak bude blížit ona situace, vzpomeňte si na něj a pokuste se vyvolat si příjemné pocity, která ve vás váš nový postoj vyvolává. Po nějakém čase uvidíte, že jste si nový postoj osvojili a nejspíš si již ani neuvědomíte, že vás ona konkrétní situace někdy uváděla do nepříjemných pocitů.

Může se Vám však stát, že Vás postoj k oné konkrétní činnosti je velmi negativní a Vaše mysl není otevřená vymyslet jakýkoliv jiný, než opět negativní, postoj. V tuto chvíli máte jednu, relativně snadně dostupnou, možnost, jak na nový postoj přijít.

Nemusíte si hned platit hodiny s koučem, zeptejte se třeba svého kamaráda nebo kolegy, kterému důvěřujete, jak by se dal váš postoj změnit, jaký jiný postoj byste mohli zajmout. Je známé, že každý člověk má své myšlení zúžené jen do úzkého a primárně velmi stereotypního systému toku myšlenek. A proto každý člověk, který Vám udělá „zrcadlo“ či dodá další podnět k zamyšlení, vám tento tok myšlenek značně rozšíří. Nemusí to znamenat, že se ztotožníte přímo s postojem, který vám navrhne, nicméně může vám to posunout vaše myšlení zase hlouběji a nejspíše vás napadne další, nový úhel, pohledu.

 

Pokud se naučíte své postoje ovládat v jedné konkrétní situaci, velice snadno metodu přenesete i do situací dalších. Časem to pak budete dělat již automaticky. A velmi brzy pochopíte, že velmi snadno můžete ovlivnit jaký bude každý Váš jeden konkrétní den. Jde o to se rozhodnout a zaujmout včas ten správný postoj. Je to jen na nás…

Ivana Štěrbová