Jak se zbavit stresu – praktické doporučení

17.06.2015 13:02

Stres se stal, bohužel, silným fenoménem dnešní doby. To, že má částečný stres na někoho i pozitivní vliv, je sice svým způsobem provda. Nicméně pokud se objevuje dlouhodobě a opakovaně, negativa jednoznačně převažují. Všude se píše mnoho „užitečných“ rad o tom, jak stresu předcházet, vyhýbat se stresovým situacím a prostě ho nepřožívat. Pojďme se dnes na to podívat z druhé stránky. Co dělat pokud ve stresu žijeme, den co den jsme v poklusu a přitom pořád nic nestiháme, nedaří se nám a prakticky „stojíme na místě“?

 

Znáte ten pocit?

„Tak tohle nemůžu nidky zvládnout.“

„Už zase nestíhám.“

„Zase mi vynadají.“

„Musím spěchat, už abych tam byl.“

„Na to prostě nemám.“

„Všechno je na nic.“,...

 

Co všechno nás vlastně neustále a opakovaně dostává do stresových situací? Co nám nedovolí vypnout a prostě jen tak být, ani o víkendech či dovolených? Je to touha prodat? Je to touha uspět? Je to potřeba vydělat dost peněz? Je to touha po uznání? Je to touha po respektu? Je to touha po dokonalosti?

 

Přemýšleli jste někdy kde vlastně všechen ten stres pramení? Zkuste se nyní zamyslet na tím co konkrétně vás v současné době stresuje. Vezměte si papír a tužku a poznamenejte si všechny faktory, které spouští váš stres. Ne, nestačí to mít v hlavně, napište si to. Myšlenek v hlavě jsou tisíce a mnohé okamžitě zmizí v záplavě jiných. Co je psáno, to je dáno.

Máte hotovo?

 

Nyní si připište k těmto faktorům jaké pocity u vás tyto faktory vyvolávají. Poznamenejte si jak tělesné, tak duševní, emocionální apod.

 

Zamyslete se nad celou situací. Možná jste nyní trochu překvapeni, jak moc stresových situací prožíváte a jak moc silné pocity to ve vás vyvolává. Nezoufejte však – vždy existují vhodná řešení jak stresové faktory snížit či eliminovat. Důležité je, vybrat si nyní jeden stresor, tedy faktor, který ve vás vyvolává stresovou reakci, a zaměřit se na nalézání řešení, jak ho zmírnit či odstranit. Obvykle je dobré začít něčím snažším a radovat se z malých krůčků a následných úspěchů. Postupně je dobré přecházet k větším stresorům, vyžadujícím někdy i udělat zásadní životní rozhodnutí.

 

Máte-li vybráno, zamyslete se nad možnostmi, které máte, abyste již dále nemuseli „bojovat“ s tímto stresorem (mohou být i zdánlivě nereálné, popusťte uzdu fantasie).

Co ještě vás napadá?

Vyberte si osobu, které velmi věříte, je vám blízká, přijímáte od ní rádi doporučení nebo osobu ve které vidíte svůj vzor. Co by vám tato osoba doporučila? Ještě něco dalšího?

Co tedy uděláte, abyste tento stresor měli pod konrolou? Napište si to.

Kdy to uděláte? Napište si to.

 

Vždy je dobré dávat si reálné cíle, splnitelné v možném termínu. Pokud si na sebe nakladete obrovské cíle, jen obtížně splnitelné, zavalíte se pouze a jen další vlnou stresu z neúspěchu.

Nyní je to jen na vás. Popřípadě můžete využít podpory kouče, který se může stát vašim průvodcem v celém procesu, či psychologa, který se společně s vámi může podívat hlouběji do minulosti, budete-li mít zájem. O výsledku však nakonec rozhodne opět pouze a jen Vy, Vaše vůle, píle, motivace a houževnatost.

 

Někdo zvolí dobrovolně tzv. léčbu šokem a rozhodne se naráz změnit všechno, co mu způsobuje stres. Ze zkušenosti toto však nemohu doporučit. Práce na sobě a dobré trvalé výsledky si žádají svůj čas, aby se nové vzorce zažily a upevnily. Někdy se však stane, že osud, pánbůh, náhoda (říkejme tomu každý, jak potřebujeme) rozhodne za nás a některé stresové situace nemůžeme úplně ovlivnit (ztráta blízkého člověk, ztráta zaměstnání, rozchod apod.) V takové situaci je, samozřejmě, stres zcela běžný a přirozený. Pokud by však trval příliš dlouho nebo byl pro vás již velmi vyčerpávající, vždy doporučuji vyhledat psychologa a požádat jej o pomoc.

 

A nezapomeňte: „Dokážeme všechno, co chceme!“.

 

Ivana Štěrbová