On-line rozhovor 3.3.2016 - FORUM KARIÉRY

07.03.2016 08:54

Ivana ŠTĚRBOVÁ 

Certifikovaná koučka, kariérní a HR poradkyně  
On-lne rozhovor 3.3.2016 – Newslleter pro kariérového a HR poradce FORUM KRIERY – CAREER FORUM 2/2016  
 
1. Proč jste si vybrala právě profesi profesionálního kouče?
Svou pracovní kariéru jsem začala jako poradenská pracovnice pro rodiny v obtížných životních situacích v neziskovém sektoru. Poté jsem přesedlala do korporátního prostředí a dlouhé roky jsem se věnovala personalistice, převážně náboru zaměstnanců a opět poradenské činnosti. Když jsem přemýšlela, kam bych se posunula dál, koučink pro mě byl jasným a logickým krokem. Řekla bych, že teprve nyní dokáži vnímat člověka opravdu komplexně.    
 
2.   V čem vidíte krásu či nástrahy koučinku  v kariérovém poradenství?
Koučink dokáže velice rychle přimět člověka k tomu, aby si uvědomil co od života/práce čeká, kde jsou jeho hodnoty a kam směřuje. Naučí nás přemýšlet o tom, co nám jednotlivé věci v našem životě přináší a proč je vlastně děláme. V koučinku se velice rychle oprostíme od toho, co se od nás očekává, co bychom měli, atd. a zaměřujeme se na to, CO CHCI JÁ. Když si uvědomíme, kam směřujeme a čeho chceme dosáhnout, cesta se obvykle již ukáže sama. Prvky koučinku využívám v kariérním poradenství prakticky vždy a myslím, že bez nich by výsledky mých klientů a potažmo mé práce zdaleka nebyly tak pozitivní. 
 
3.  Jaký je Váš názor na problém "koučing podceňovaný nebo přeceňovaný?"  
Osobně si myslím, že koučovací systém uvažování, by měl být vyučován již v mateřských školách a měl by patřit k základnímu vzdělání. Takže asi spíše podceňovaný. Na druhou stranu, nás, řádně certifikovaných koučů, je teď opravdu hodně a pro lidi je obrovský problém vybrat si toho svého. Hodně se o koučování píše a vytváří se dojem, že kdo nemá svého kouče, jako by nebyl správným člověkem. Tak to však vůbec není. Koučink je skvělá metoda, která dokáže opravdu hodně. Ale není to všelék a s některými problémy si prostě neporadí.   
 
4.  Doporučila  byste koučink jako jednu z metod při využití kariérového poradenství?  Kdy ano a kdy ne? Rozhodně ano. Používám ho, alespoň částečně, vždy. Nejdůležitější je u ověřování motivace a stanovení profesního směru v dlouhodobém horizontu. Je důležité jej však důrazně oddělovat. Koučování není o předávání rad a návodů. Je třeba si uvědomit, že pokud někdo vyhledá kariérního poradce, tak rady a návody očekává a chce s nimi odejít. Koučování však může vnést zcela nový vhled do celé klientovi situace a možná nakonec už ty rady ani nebude potřebovat ;-).  
 
5. Co byste doporučila našim poradcům, kteří nejsou profesionálními kouči, ale přesto by rádi tuto metodu zařadili do svého portfolia při práci s klientem? 
To je jednoduché. Doporučila bych jim, aby se zúčastnili mých workshopu, na kterých je s touto metodou seznámím a pokusím se jim předat praktické ukázky toho, jak mohou koučink zařadit do své praxe. Profesionálními kouči se takto rychle sice nestanou, ale zcela jistě se efektivita jejich práce s klientem prohloubí.   
 
6. Máte nějaký svůj osobní vzor, životní motto? 
Z čeho nebo od koho čerpáte pro svoji práci inspiraci? Řídím se heslem: "Dokážeme všechno, co chceme." Jen někdy bývá problém vědět, co chceme :-). Inspirace je všude kolem nás. Nedokáži říct co je pro mě hlavním zdrojem. Možná sám můj ŽIVOT? ;-)   
 
S paní Ivanou se můžete setkat na koučovacích hodinách, které pořádá pro Česko asociaci kariérového poradenství nebo na diskusní školeních pořádaných pro Českou společnost pro rozvoj kariérového a HR poradenství (blíže na www.rozvoj-poradenstvi.cz ) ve dnech:  
 
 11.3. – Základy koučingu v poradenské praxi – I. část 
 7.4. -  Základy koučingu v poradenské praxi – I. část 
 21.4. - Základy koučingu v poradenské praxi – II. část  
Děkujeme za rozhovor 
FORUM KARIERY  - CAREER FORUM 
Celý rozhovor najdete také zde v záložce aktuality.